Ana Sayfa Bilgilendirilmiş Onam

Bilgilendirilmiş Onam

« Back to Glossary Index

Bilgilendirilmiş onam, araştırma ve klinik uygulamalarda bireyin özerkliğine ve kendi iyiliği hakkında karar verme hakkına saygı göstermenin önemini vurgulayan temel bir etik ilkedir. Kişiye belirli bir çalışmanın veya tedavinin amacı, prosedürleri, riskleri, faydaları ve potansiyel sonuçları hakkında açık, doğru ve kapsamlı bilgi verilmesini ve katılıp katılmamaya gönüllü olarak karar vermesine izin verilmesini içerir.

Bilgilendirilmiş onamı sağlamak için araştırmacılar ve uygulayıcılar şunları yapmalıdır

Gerekli tüm bilgileri anlaşılabilir bir şekilde sunmalıdır.
Bireyin bilgilendirilmiş bir karar verme kapasitesine sahip olduğundan emin olunmalıdır.
Bireyin bilgileri değerlendirmesi ve soru sorması için yeterli zaman tanımalıdır.
Genellikle yazılı olarak belgelenen gönüllü ve açık rıza alınmalıdır.
Bilgilendirilmiş onam, katılımcıların haklarını ve saygınlığını korumak ve araştırma ve klinik uygulamaların bütünlüğünü sürdürmek için çok önemlidir. Bilgilendirilmiş onam alınmaması etik ihlallere ve yasal sonuçlara yol açabilir.

Reklam

Örneğin: Psikolojik bir çalışmada, araştırmacıların çalışmaya başlamadan önce katılımcılardan bilgilendirilmiş onam almaları gerekmektedir. Bu, katılımcılara çalışmanın amacı, prosedürleri, potansiyel riskleri ve faydaları hakkında ayrıntılı bir genel bakış sunmanın yanı sıra sahip olabilecekleri soru veya endişeleri ele almayı içerir. Katılımcılara kararlarını değerlendirmeleri için yeterli zaman verilmeli ve katılım konusunda kendilerini zorlanmış hissetmemelidirler.

Ayrıca bkz: Gizlilik, Etik Kurallar, Araştırma Etiği, Gönüllü Katılım

(İng. Informed Consent