Ana Sayfa Karşıt Tepki Oluşturma Savunma Mekanizması

Karşıt Tepki Oluşturma Savunma Mekanizması

« Back to Glossary Index

Karşıt tepki oluşturma savunma mekanizması egonun gücünü en çok gördüğümüz ve hissettiğimiz savunma mekanizmalarından birisidir. İstenmeyen durumu bastırmak ya da ortadan kaldırmak için uğraşan egomuz bu savunma mekanizması aracılığıyla ulaşmak istediği durumu tam tersi bir şekilde göstermemize sebep olacak kadar güçlü bir mekanizmayla çalışmaktadır. Nefret duygusunu sevgiye, özlemi küçümsemeye ya da hasedi beğeniye çeviren egomuz oldukça başarılı bir iş çıkarmaktadır.

Bu savunma mekanizmasını dışarıdan çok net bir şekilde görebileceğimiz alanlardan birisi yeni kardeşi olmuş bir çocuktur aslında. Ego kapasitesini daha yeni artırmaya çalışan bu çocukta duyguların patlaması sürekli bir yerlerden kaçan duyguları davranışları yansıtmak zorunda kalmaktadır. Yeni kardeşi olan bu çocuk, kardeşine bağımlı davranışlar sergileyerek, onu ne kadar çok sevdiğini belirtecek hareketlerle kıskançlık duygusunu karşıt tepki oluşturmak suretiyle sevgi olarak göstermeye çalışır. Fakat bazı durumlarda daha gelişimini tamamlamaya çalışan egosu yeterli gelmez sarılmak isterken bir anda çok sıkmaya, acı biber vermeye çalışmasına, saldırganca davranışlarda bulunmasına hatta sarılıp öptükten sonra tam yanından ayrılmak üzereyken bir anda vurmasına sebep olabilir.

Bu savunma mekanizmasını anlamaya çalışırken en çok dikkat edilmesi gereken husus, hiçbir zaman hissedilen duygunun saf bir duygu olmayacağıdır. Yukarıda verilen örnekteki büyük kardeş kardeşine saf bir sevgi duyamayacağı gibi aslında saf bir nefret de duymamaktadır. Aslında yetişkinlerde de durum böyledir. Duygularını iki taraflı bir çizgide tutarlar fakat gelişmiş benlik yapıları ile durumu idare edebilirler, hem de patolojik olmayan bir yetişkin bir yere kadar karşıt duygularını da ele alıp inceleyebilecek kapasitedir.

Reklam

Savunma mekanizmaları hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız.

Ayrıca Bknz:

Savunma Mekanizmaları,

Bastırma Savunma Mekanizması,

Yüceltme Savunma Mekanizması,

Yer Değiştirme Savunma Mekanizması,

Yansıtma Savunma Mekanizması,

İçe Atma Savunma Mekanizması,

Geri Çekilme Savunma Mekanizması,

Özdeşim Kurma Savunma Mekanizması,

Yalıtma Savunma Mekanizması,

Yalıtma Savunma Mekanizması,

Düşünselleştirme Savunma Mekanizması,

Akılcılaştırma Savunma Mekanizması,

Ahlaksallaştırma Savunma Mekanizması,

Bölmeleme Savunma Mekanizması

Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.