Ana Sayfa Kör Çalışma

Kör Çalışma

« Back to Glossary Index

Araştırmaların yanlılığını ve plasebo etkisini ortadan kaldırmak amacıyla öznelerin ve araştırmacıların deneyin amacını ve olası sonuçlarını bilmediği çalışmalardır. Sadece öznelerin bilgi sahibi olmadığı araştırmalara  “tek kör çalışma” hem araştırmacı hem öznelerin bilgi sahibi olmadığına “çift kör çalışma” adı verilir. 

2.Kör çalışma, psikoloji ve diğer bilimsel disiplinlerde sonuçlardaki yanlılık potansiyelini en aza indirmek için kullanılan bir araştırma yöntemidir. Kör bir çalışmada, katılımcılar araştırmanın özel amacı veya aldıkları tedaviyle ilgili belirli ayrıntılar hakkında bilgilendirilmez. Bu yaklaşım, katılımcıların beklentilerinin çalışmanın sonuçlarını etkilemesini önlemeye yardımcı olur.

Örneğin, yeni bir ilacın test edildiği bir klinik araştırmada katılımcılar iki gruba ayrılabilir: bir gruba gerçek ilaç verilirken diğer gruba plasebo (terapötik etkisi olmayan inaktif bir madde) verilir. Çalışma tek kör olarak yürütülürse, katılımcılar hangi gruba ait olduklarını bilmeyeceklerinden, tedavi hakkındaki inanç ve beklentileri sonuçları etkilemeyecektir.

Reklam

Çift kör bir çalışma, hem katılımcılar hem de tedavileri uygulayan araştırmacılar grup atamalarından habersizdir, bu da önyargı potansiyelini daha da azaltır.

Ayrıca bakınız: Plasebo etkisi, Çift kör çalışma, Deneysel tasarım

(ing.) blind study