Ana Sayfa Wernicke Afazi

Wernicke Afazi

« Back to Glossary Index

İkinci reseptif afazi olarak da bilinen Wernicke afazisi, bireyin sözlü ve yazılı dili anlama yeteneğini etkileyen bir tür dil bozukluğudur. Sol temporal lobda bulunan beynin Wernicke alanındaki hasar nedeniyle ortaya çıkar. Wernicke afazisi olan kişiler, akıcı bir konuşmaya sahip olmalarına rağmen, cümleleri yanlış veya ilgisiz kelimelerle dolu olabileceğinden, konuştuklarında genellikle bir anlam ifade etmekte zorlanırlar.

Frontal lobda bulunan Wernicke bölgesinin hasar alması sonucu oluşur. Sözcükleri anlama performansı bozulduğundan anlamsız sözcükler ağızlarından dökülür. Sözlüğü gösterip ne olduğu sorulduğundan “asfe” gibi bir cevap alınabilir veya “adın ne?” diye sorulduğunda “mutluyum” diyebilirler.

Bir vaka çalışmasında, Wernicke afazili bir hasta “Öğle yemeği için kediyi gezdirdim ve ağaçlar çitin üzerinden uçtu” dediği kayıtlara geçmiştir. Hastalar akıcı ve zahmetsizce konuşabilirler ancak tutarlı ve anlamlı cümleler kurmakta zorlanmaktadırlar.

Reklam

Wernicke afazisinin zekayı değil, dili işleme ve anlama becerisini etkilediğini unutmamak önemlidir. Bu rahatsızlığa sahip kişiler aynı zamanda okuduğunu anlamakta zorlanabilir ve konuşmaları veya talimatları takip etmekte güçlük çekebilirler.

Wernicke afazisi tedavisi tipik olarak hastaların dil anlama ve ifadelerini geliştirmelerine konuşma ve dil terapisi faydalı olabilmektedir.

Ayrıca bakınız: Broca afazisi, afazi, Wernicke alanı, konuşma ve dil terapisi

(İng. Wernicke aphasia)