Üretken olmak kendiliğinden meydana gelen veya doğuştan kazandığımız bir yetenek değil. Yürüyüş yapmak gibi belli başlı ön koşulları yerine getirmemizle beraber üretkenliği bir beceri ve alışkanlığa dönüşebiliyoruz. Bu koşulları yerine getirmek için de neler yapabileceğimizi bilmek isteyebiliriz. Yapabileceğimiz şeylerden belki de en basiti yürüyüş yapmaktır. Peki, yürüyüş yaparak üretkenliğe kestirme bir geçiş yapmak mümkün mü? Bazen meditatif bir güç bile olabilen yürümek üretkenliği nasıl besler?

Yaratıcılığı Harekete Geçirir

         Yapılan bir araştırmada, dışarıda veya içeride yürüyüş yapan ve oturan katılımcıların yaratıcılık seviyelerini karşılaştırıyorlar. Sonuç olarak, yürüyüş yapanların oturanlara göre yaratıcılık düzeyleri %60 oranında daha yüksek çıkıyor. İlginç olan şu ki, dışarıda veya içeride bir yürüyüş bandı üzerinde yürümenin kayda değer bir fark yaratmaması. Yürüyüş yapmak yaratıcılığı harekete geçirmek için nasıl ve nerede olursa olsun tek başına etkili olma gücüne sahip. Çünkü yürüyüş beynimizin daha çok sol tarafıyla otomatik olarak yaptığımız bir eylem. Bundan ötürü, sağ beynimizin yeni fikirler üretmek için ihtiyaç duyduğu boşluğa alan açmış oluyoruz.

Bilişsel Gücünüzü Artırır

         Beynimizde bulunan gri madde miktarıyla yürüme arasında bir ilişki var. Beynimizde bolca bulunmasını isteyeceğimizi ve yaşlandıkça azalan bu madde bütün bilişsel işlevlerimizden sorumlu. Yürümek, gri madde miktarına olumlu yansıyor. Buna yönelik ve dokuz yıl süren bir araştırmaya göre, daha uzun süreler yürüyüş yapan kişilerin beyinlerindeki gri madde miktarının daha fazlasını koruyabildikleri ve dolayısıyla bu kişilerin daha yüksek bilişsel kapasiteye sahip oldukları anlaşılıyor. Ayrıca başka bir araştırmaya göre, yürümenin nöron bağlantılarının sayısını artırdığı bulunuyor. Dikkatimizi toplamamıza yardımcı olan yürüme eylemi dolaylı olarak beynimizi de besliyor. Dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi olan çocuklarla yapılan bir deneyde, çocukların 20 dakika parkta yürümeleri sayesinde konsantrasyon becerilerinin arttığı tespit ediliyor.

Reklam

Molaları Verimli Geçirmenizi Sağlar

         Üretkenlik için ne zaman ve ne kadar mola vermeyi öğrenmenin şart olması ilk bakışta kulağa çelişkili gelebilir. Dinlenmek ve mola vermek üretkenliği artıran bir araç. En büyük molamız olan uyku, yeni bir güne başlamak için beynimizde temiz bir alan açar. Uyku ihtiyacı gibi yaptığımız işler arasında ihtiyaç duyduğumuz boşluklar, tükenmeden daha uzun süreler devam edebilmeyi sağlar. Mesela, işyerindeki öğle arası tam da bu yenilenmeyi sağlamak için iyi bir fırsat olabilir. Öğle yemeğinden sonraki süreyi yalnız veya iş arkadaşlarınızla beraber yürüyüş yapmaya ayırmak, yaşam enerjinizi artırır ve stresini hafifleterek rahatlamanıza yardımcı olur. Ayrıca yemekten sonra yaptığınız yürüyüş kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olur. Öğle yemeklerinden sonra uyuklama hissi gelen kişilerdeseniz, yürüyüş yapmanın nasıl bir fark yarattığını görmenizi isterim. Böylece fizyolojik olarak dengeli hisseder ve üretkenliğe alan açarsınız.

Kaynakça