Var olan durumla hedef durumu, aralarındaki en önemli farkı bulmak için karşılaştıran bir problem çözme stratejisi. Bu farklılığın ortadan kaldırılması başlıca alt hedef haline gelir.
Araç-sonuç analizi, bir kişinin nihai hedefi veya istenen durumu belirlediği ve ardından bu hedefe ulaşmak için gerekli adımları veya araçları belirlemek için geriye doğru çalıştığı bir problem çözme stratejisidir. Bu strateji, karmaşık bir sorunun daha küçük, daha yönetilebilir alt amaçlara bölünmesini ve her bir alt amaca ulaşmak için bir eylem planı geliştirilmesini içerir.
Örneğin, psikoloji dersinden A almak isteyen bir öğrenci düşünün. Bu hedefe ulaşmak için bir plan geliştirmek üzere araç-uç analizini kullanabilirler. Nihai hedefi (A almak) belirleyerek başlarlar ve daha sonra bu hedefe ulaşmak için gerekli araçları belirlemek için geriye doğru çalışırlar. Bu, her derse katılmayı, tüm okumaları ve ödevleri zamanında tamamlamayı, düzenli çalışmayı ve gerektiğinde profesörden veya sınıf arkadaşlarından yardım almayı içerebilir. Öğrenci, A almak gibi büyük bir hedefi daha küçük, daha yönetilebilir alt hedeflere ayırarak istediği sonuca ulaşmak için net bir eylem planı geliştirebilir.
Ayrıca bakınız: Problem çözme, Hedef belirleme
(ing.) means-ends analysis