Ana Sayfa Deliryum

Deliryum

« Back to Glossary Index

Deliryum, zihinsel işlevlerde kafa karışıklığı, yönelim bozukluğu ve bilinçte dalgalanmalarla karakterize ani, genellikle geçici bir rahatsızlıktır. Hastalık, enfeksiyon, ilaçlar veya madde yoksunluğu gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Deliryum genellikle dikkat, hafıza, algı ve duygusal düzenlemeyi etkiler ve bunu yaşayan kişinin net düşünmesini veya etkili bir şekilde iletişim kurmasını zorlaştırır.

Yaşlı bir hasta zatürre nedeniyle hastaneye yatırılır. Bir veya iki gün sonra hasta giderek yönünü kaybetmeye başlar, aile üyelerini tanımakta güçlük çeker ve ajitasyon ve huzursuzluk dönemleri yaşar. Sağlık ekibi hastayı değerlendirir ve semptomlarının nedeninin muhtemelen enfeksiyon ve tedavi için kullanılan ilaçlar tarafından tetiklenen deliryum olduğunu belirler. Uygun yönetim ve bakımla, hastanın zatürresi iyileştikçe deliryumu da düzelir.

“Deliryum beyindeki bir fırtına gibidir.” – Dr. Sharon Inouye, Geriatri Uzmanı

Ayrıca bakınız: Demans, Bilişsel Bozukluk, Halüsinasyonlar

(İng. Delirium)

Mücahit Emin Türk
Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.