Down Sendromu, tipik olarak belirli karakteristik fiziksel özelliklerle birlikte bir miktar öğrenme bozukluğuna neden olan genetik bir durumdur. Genel olarak kalıtsal bir durum değildir ve bunun yerine gebe kalma sırasında kromozomal sapma sonucu oluşur. Bazı durumlarda genetik tarama, bir bebeğin Down Sendromu ile doğma olasılığını değerlendirmeye yardımcı olabilir.
Trizomi 21 olarak da bilinen Down Sendromu, bireyin 21. kromozomun fazladan bir kopyasına sahip olmasıyla ortaya çıkan genetik bir bozukluktur. Bu ek genetik materyal, gelişimsel ve entelektüel zorlukların yanı sıra belirli fiziksel özelliklere de neden olur. Down Sendromlu kişiler genellikle basık bir yüz, yukarı doğru eğik badem şeklinde gözler ve daha küçük bir kafa gibi ayırt edici yüz özelliklerine sahiptir.
Down Sendromlu bireyler hafif ila orta derecede zihinsel engellilik yaşayabilir, ancak bu zorlukların şiddeti bireyler arasında büyük farklılıklar gösterebilir. Erken müdahale ve eğitim programları Down Sendromlu bireylerin yeteneklerini geliştirmelerine ve daha yüksek düzeyde bağımsızlık elde etmelerine yardımcı olabilir.
Zorluklara rağmen, Down Sendromlu birçok birey tatmin edici bir yaşam sürmekte ve sosyal, eğitimsel ve mesleki faaliyetlere katılabilmektedir. Onların güçlü yönlerine odaklanmak ve başarılı olmalarına yardımcı olmak için destek, anlayış ve fırsatlar sağlamak önemlidir.
Ayrıca bakınız: Genetik bozukluklar, Kromozomlar, Zihinsel engellilik
(İng. Down Syndrome)