Ana Sayfa Eklektik Psikoterapi

Eklektik Psikoterapi

« Back to Glossary Index

Eklektik yaklaşım, farklı psikolojik teorilerden ve düşünce okullarından çeşitli unsurları ve teknikleri birleştiren bir terapötik yöntemdir. Bu yaklaşım genellikle terapistler tarafından tedavi stratejilerini her bir danışanın kendine özgü ihtiyaçlarına ve koşullarına göre uyarlamak için kullanılır. Eklektik yaklaşımı kullanan terapistler, tek bir teorik çerçeveye sıkı sıkıya bağlı kalmak yerine, daha kapsamlı ve uyarlanabilir bir tedavi planı geliştirmek için birden fazla kaynaktan yararlanırlar.

Örneğin, eklektik yaklaşımı kullanan bir terapist, kaygı yaşayan bir danışanın hem düşünce kalıplarını hem de altta yatan duygusal sorunlarını ele almak için bilişsel-davranışçı teknikleri psikodinamik terapi ile birleştirebilir.

Bu şekilde, eklektik yaklaşım terapistlerin daha esnek olmalarına ve her bir danışan için en etkili olan kişiselleştirilmiş bakımı sağlamalarına olanak tanır.

Ayrıca bakınız: Bilişsel-Davranışçı Terapi, Psikodinamik Terapi, Bütünleştirici Psikoterapi

(İng. Eclectic Approach)

Mücahit Emin Türk
Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.