Evrimsel psikoloji, insan davranışının, bilişinin ve kültürünün doğal seçilim süreciyle zaman içinde nasıl evrimleştiğini anlamayı amaçlayan bir psikoloji alanıdır. Bu yaklaşım, insan psikolojik özelliklerini adaptif işlevleri ve evrimsel geçmişleri açısından açıklamaya çalışır.
Evrimsel psikolojinin temel varsayımı, insan zihninin ve davranışının, fiziksel özelliklerde olduğu gibi doğal seçilimin baskıları tarafından şekillendirildiğidir. Başka bir deyişle, psikolojik özelliklerimiz, atalarımızın çevrelerinde hayatta kalmalarına ve üremelerine yardımcı oldukları için evrimleşmiştir.
Evrimsel psikolojideki kilit fikirlerden biri, psikolojik adaptasyonlarımızın çoğunun “alana özgü” olduğudur. Bu, atalarımızın çevrelerinde karşılaştıkları yiyecek bulmak, yırtıcılardan kaçınmak, sosyal ittifaklar kurmak ve eş seçmek gibi belirli uyarlanabilir sorunları çözmek için evrimleştikleri anlamına gelir.
Evrimsel psikolojiyi eleştirenler, indirgemeci olabileceğini ve kültürün, sosyalleşmenin ve bireysel farklılıkların insan davranışları üzerindeki etkisini göz ardı ettiğini savunmaktadır. Bununla birlikte, savunucuları, psikolojik özelliklerimizin nihai kökenlerini anlamak için güçlü bir çerçeve sağladığını iddia etmektedir.
(eng. evrimsel psikoloji)