Akut stres tepkisi olarak da bilinen savaş ya da kaç tepkisi, bir birey bir tehdit algıladığında ya da stresli bir durumla karşılaştığında ortaya çıkan fizyolojik bir tepkidir. Bu tepki, hayatta kalma mekanizmamızın önemli bir parçasıdır ve tehlikeli durumlara hızlı bir şekilde tepki vermemize yardımcı olur.
Savaş ya da kaç tepkisi tetiklendiğinde, vücut adrenalin ve kortizol gibi stres hormonları salgılar ve bu hormonlar vücudu tehditle yüzleşmeye (savaş) ya da ondan kaçmaya (kaç) hazırlar. Bu tepki, kalp atış hızının artması, hızlı nefes alma, göz bebeklerinin büyümesi ve kaslara giden kan akışının artması gibi bir dizi fizyolojik değişiklikle sonuçlanır.
Örneğin, bir ormanda yürüdüğünüzü ve aniden bir ayıyla karşılaştığınızı düşünün. Savaş ya da kaç tepkiniz devreye girerek ya yerinizde durup ayıyı korkutup kaçırmaya çalışmanıza ya da arkanızı dönüp olabildiğince hızlı bir şekilde güvenli bir yere koşmanıza neden olacaktır.
Savaş ya da kaç tepkisi tehditlere yanıt vermemize yardımcı olmada çok önemli bir rol oynar, ancak bazı durumlarda uygunsuz veya aşırı şekilde tetiklenerek kronik stres ve kaygıya yol açabilir.
Ayrıca bakınız: stres tepkisi, akut stres, kronik stres, adrenalin, kortizol
(İng. fight or flight response)