Beklentilerimizin inançlarımızla tutarlı davranışı geliştirme eğilimidir. Klişe örnek, bir öğrencinin diğerlerinden çok daha zeki olduğuna inanan bir öğretmen ekstra ilgi gösterip çocuğun yüksek derecelere ulaşmasını sağladığında çocuğun daha zeki olduğu inancını pekiştirir.
Kendini gerçekleştiren kehanet, bir kişinin bir durum hakkındaki inancının veya beklentisinin, nihayetinde inancın gerçekleşmesini sağlayan eylemlere yol açtığı psikolojik bir kavramdır. Başka bir deyişle, bir kişi bir şeyin olacağına inanırsa, kaçınılmaz olmasa bile bu sonucu gerçekleştirecek şekilde hareket edebilir.
Başka bir örnek, bir öğrenci matematikte iyi olmadığına inanıyorsa, matematik sınavlarına çalışma veya öğretmenlerinden yardım isteme olasılığı daha düşük olabilir. Bu çaba eksikliği düşük notlarla sonuçlanabilir ve bu da öğrencinin matematikte iyi olmadığına dair inancını pekiştirir. Bu inanç kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet haline gelir.
Bir başka örnek de romantik ilişkilerde görülebilir. Bir kişi partnerinin sadakatsiz olmasını bekliyorsa, partnerini uzaklaştıracak şekilde davranabilir ya da aşırı kıskanç ve şüpheci olabilir. Bu eylemler sonuçta ilişkiyi zorlayabilir ve potansiyel olarak partnerin gerçekten sadakatsiz olmasına yol açabilir, böylece başlangıçtaki beklenti yerine getirilmiş olur.
Kendini gerçekleştiren kehanetlerin hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabilir ve düşüncelerimizi, duygularımızı ve davranışlarımızı etkileyebilecekleri için farkında olmak önemlidir.
(ing.) self-fulfilling prophecy