Danışan için kendi yaşamının bir insan olarak amaç ve anlamını bulmaya çalışan ve ruh sağlığının tıbbi yönüyle ilgilenmeyen psikoterapi. Viktor E. Frankl tarafından geliştirilmiştir.
Logoterapi, Avusturyalı psikiyatrist Viktor Frankl tarafından geliştirilen bir psikoterapi biçimidir. Terim Yunanca “anlam” anlamına gelen “logos” kelimesinden türemiştir. Logoterapinin temel önermesi, insanların öncelikle yaşamdaki anlam arayışları tarafından yönlendirildiği ve bireylerin bir amaç duygusu bulamadıklarında psikolojik sıkıntıların ortaya çıktığıdır.
Logoterapide terapistler, danışanların kişisel değerlerini, hedeflerini ve ilişkilerini keşfederek yaşamlarındaki anlam ve amacı keşfetmelerine yardımcı olur. Bu yaklaşım, sorumluluk, özgürlük ve zorluklar karşısında anlam bulma isteğinin önemini vurgular. Logoterapinin uygulamadaki ünlü bir örneği, Frankl’ın Holokost’tan kurtulan bir kişi olarak deneyimlerini ve anlam arayışının toplama kamplarında karşılaştığı akıl almaz acılara dayanmasına nasıl yardımcı olduğunu anlattığı “Man’s Search for Meaning” (İnsanın Anlam Arayışı) adlı kitabıdır.
Logoterapi, geçmiş deneyimler veya çatışmalar üzerinde durmak yerine daha çok geleceğe ve onun barındırdığı olasılıklara odaklanması bakımından benzersizdir. Bireyler anlam ve amaç bularak psikolojik sıkıntıların üstesinden gelebilir ve daha tatmin edici yaşamlar sürdürebilirler.
Ayrıca bakınız: varoluşçu terapi, pozitif psikoloji, Viktor Frankl
(İng. logotherapy)