Ana Sayfa Nörotransmiter

Nörotransmiter

« Back to Glossary Index

Nörotransmitter, sinir sistemini oluşturan özelleşmiş hücreler olan nöronlar arasında mesajların iletilmesinden sorumlu olan kimyasal bir maddedir. Bu kimyasallar bir nöronun akson terminallerinden salınır ve başka bir nöronun reseptörlerine bağlanarak beyin ve sinir sistemi içinde iletişim ve sinyal iletimini sağlar. Her biri ruh halinin düzenlenmesi, uyku, öğrenme ve hafıza gibi çeşitli işlevlerde önemli rol oynayan çeşitli nörotransmiter türleri vardır.

Bazı iyi bilinen nörotransmiterler arasında dopamin, serotonin ve norepinefrin bulunur. Örneğin dopamin beyindeki ödül ve zevk sistemleriyle ilişkiliyken, serotonin ruh hali, iştah ve uykunun düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Nörotransmitterlerin dengesizliği depresyon veya anksiyete gibi çeşitli psikolojik bozukluklara yol açabilir.

Örneğin, bir antidepresan ilaç sınıfı olan seçici serotonin geri alım inhibitörlerinin (SSRI’lar) kullanımı, serotoninin presinaptik nörona geri alımını bloke ederek beyindeki kullanılabilirliğini artırmaya yardımcı olur. Bu etki, depresyondan muzdarip birçok kişi için daha istikrarlı bir ruh hali ve daha iyi bir zihinsel refah ile sonuçlanır.

Ayrıca bakınız: nöron, dopamin, serotonin, norepinefrin

(İng. neurotransmitter)