Ana Sayfa Orta Beyin

Orta Beyin

« Back to Glossary Index

Beynin üç ana bölümünün ortada olanı. Kapsamında işitme ve görme için refleks merkezleri, önbeyin doğrultusunda giden ve gelen lifler ve birkaç başka merkez bulunur.

2.Orta beyin, beyin sapının arka beyin ile ön beyin arasında bağlantı görevi gören bir bölgesidir. Beyin sapının üstünde ve serebral korteksin altında yer alır ve uyku ve uyanıklık döngülerini düzenlemek, göz hareketlerini kontrol etmek ve duyusal bilgileri işlemek gibi çeşitli işlevlerden sorumludur. Orta beyin ayrıca sıcaklık kontrolü, nefes alma ve kalp atış hızı gibi bazı önemli fizyolojik süreçlerin düzenlenmesinde de rol oynar.

Temel fizyolojik süreçlerdeki rolüne ek olarak, orta beynin duygusal düzenleme ve motivasyonda da kritik bir rol oynadığına inanılmaktadır. Orta beyin, ödül ve hazzın düzenlenmesinde rol oynayan substantia nigra ve ventral tegmental alan dahil olmak üzere çeşitli nöron kümeleri içerir. Bu bölgelerdeki işlev bozukluğu, Parkinson hastalığı, bağımlılık ve depresyon dahil olmak üzere çeşitli psikiyatrik ve nörolojik bozukluklarla ilişkilendirilmiştir.

Ayrıca bakınız: Arka beyin, ön beyin

(ing.) midbrain