Pozitif psikoloji, tatmin edici ve anlamlı bir yaşama katkıda bulunan faktörleri anlayarak ve teşvik ederek refah ve mutluluğu teşvik etmeye odaklanan bir psikoloji dalıdır. Martin Seligman tarafından 1990’ların sonunda, psikolojinin geleneksel olarak akıl hastalığı ve işlev bozukluğuna odaklanmasına bir yanıt olarak kurulmuştur. Pozitif psikoloji, insanların güçlü yönlerinin, erdemlerinin ve bireylerin ve toplumların gelişmesini sağlayan koşulların incelenmesini vurgular.
Pozitif psikolojideki anahtar kavramlardan biri, refahın beş unsurunu özetleyen PERMA modelidir: Pozitif duygu, Bağlılık, İlişkiler, Anlam ve Başarı. Bireyler bu unsurları geliştirerek genel refahlarını ve yaşam memnuniyetlerini artırabilirler.
Örnek olay incelemesi: Lyubomirsky, Sheldon ve Schkade (2005) tarafından yapılan, iyi bilinen bir çalışmada, katılımcılardan minnettarlıklarını ifade etmek veya iyilik yapmak gibi basit olumlu müdahalelerde bulunmaları istenmiş ve bu eylemlerin mutluluk seviyelerini artırıp artırmayacağı araştırılmıştır. Sonuçlar, bu olumlu faaliyetlerde bulunanların zaman içinde refah düzeylerinde önemli iyileşmeler yaşadıklarını göstermiştir.
“İyi yaşam, özgün mutluluk ve bol tatmin üretmek için her gün kendinize özgü güçlü yönlerinizi kullanmaktır.” – Martin Seligman
Ayrıca bakınız: Esenlik, Esneklik, Akış, Minnettarlık, Farkındalık
(eng. Pozitif Psikoloji)
(ing.) positive psychology