Ana Sayfa Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)

« Back to Glossary Index

Travma Sonrası Stres Bozukluğu veya TSSB, travmatik bir olay yaşadıktan veya tanık olduktan sonra bazı kişilerde gelişen bir ruh sağlığı durumudur. Bu tür olaylar arasında doğal afetler, kazalar, şiddet eylemleri veya askeri çatışmalar yer alabilir. TSSB’li kişiler, travmatik olay hatırlatıldığında müdahaleci düşünceler, kabuslar, geriye dönüşler ve yoğun duygusal veya fiziksel tepkiler yaşayabilir.

Örneğin, TSSB’si olan bir savaş gazisi, havai fişek gibi yüksek sesler duyduğunda savaş alanına dair flashbackler yaşayabilir. Ayrıca uyumakta zorluk çekebilir, sürekli gergin hissedebilir veya travmayı hatırlatan durumlardan kaçınabilirler.

TSSB tedavisi genellikle bilişsel-davranışçı terapi (BDT) veya göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (EMDR) gibi terapileri ve bazen de ilaç tedavisini içerir. TSSB’li bireylerin semptomlarını yönetmek ve yaşam kalitelerini artırmak için profesyonel yardım almaları çok önemlidir.

Ayrıca bakınız: Anksiyete bozuklukları, Bilişsel-Davranışçı Terapi (BDT), Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR)

(İng. Post Traumatic Stress Disorder)