Ana Sayfa Akışkan Zeka

Akışkan Zeka

« Back to Glossary Index

Akışkan zeka, esnek düşünme ve muhakeme etme, yeni sorunları çözme ve yeni durumlara uyum sağlama yeteneğini ifade eder. Genellikle deneyim ve eğitim yoluyla kazanılan birikmiş bilgi ve becerileri içeren kristalize zeka ile karşılaştırılır. Akışkan zeka doğuştan gelen bir bilişsel yetenek olarak kabul edilir ve kültürel veya eğitimsel faktörlerden büyük ölçüde etkilenmez.

Günlük yaşamda akışkan zeka, bir kişi alışık olmadığı bir zorluk veya sorunla karşılaştığında gözlemlenebilir. Örneğin, bozuk bir otomatla karşılaşan bir kişiyi hayal edin. Bu kişi, istediği atıştırmalığı almanın alternatif bir yolunu bulmak için akışkan zekasını kullanabilir; örneğin makineyi eğmek ya da eşyayı yerinden çıkarmaya yardımcı olacak bir alet bulmak gibi.

Araştırmalar, akışkan zekanın yaşla birlikte azalma eğiliminde olduğunu, kristalize zekanın ise nispeten sabit kaldığını ve hatta arttığını göstermiştir. Bu düşüş kısmen işlem hızı, çalışma belleği ve dikkat gibi bilişsel işlevleri etkileyen doğal yaşlanma sürecine bağlanabilir.

Ayrıca bakınız: Kristalize Zeka, Bilişsel Yetenekler, Zeka, Problem Çözme

(İng. Fluid Intelligence)

Mücahit Emin Türk
Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.