Ana Sayfa Arka Beyin

Arka Beyin

« Back to Glossary Index

Beynin üç bölümünün en arkada olanı. Kapsamında medulla, pons ve beyincik bulunur.

Rhombencephalon olarak da bilinen arka beyin, evrimsel gelişim açısından beynin en alt ve en eski kısmıdır. Kafatasının tabanında yer alır ve solunum, kalp atış hızı ve uyku düzenlemesi gibi yaşamı sürdüren temel işlevlerden sorumludur. Arka beyin üç ana yapıdan oluşur: medulla oblongata, pons ve serebellum.

Medulla oblongata: Bu yapı nefes alma, kalp atış hızı ve kan basıncı gibi istemsiz işlevlerin kontrolünden sorumludur. Medullanın hasar görmesi hayatı tehdit eden sonuçlar doğurabilir.
Pons: Pons, beynin farklı bölümleri arasında bir köprü görevi görerek beyincik, medulla ve daha yüksek beyin bölgeleri arasında iletişime izin verir. Ayrıca uykunun düzenlenmesinde ve yüz hareketlerinin koordine edilmesinde de rol oynar.
Beyincik: Beyincik motor kontrol ve koordinasyon için çok önemlidir. Dengenin, duruşun ve düzgün, koordineli hareketlerin korunmasına yardımcı olur. Beyinciğin hasar görmesi, koordinasyon eksikliği ve dengesiz hareketlerle karakterize bir durum olan ataksiye neden olabilir.
Vaka Çalışması: Ataksiden muzdarip bir kişi, beyinciğindeki hasar nedeniyle yürümekte veya dengesini korumakta zorluk çekebilir. Hareketleri sarsıntılı görünebilir ve ince motor becerileri gerektiren görevlerle mücadele edebilirler.

Reklam

Ayrıca bakınız: Orta Beyin, Ön Beyin

(ing.) hindbrain