Otistik sendrom içerisinde bireyin ortalama veya daha yüksek zekaya sahip olabileceği ve konuşma ile daha az sorun yaşayabileceği, ancak dil ve sosyal durumları anlama ve işleme konusunda hala zorluk yaşadığı bir şeklidir.
Asperger olarak da bilinen Asperger Sendromu, daha geniş bir kategori olan Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) kapsamına giren gelişimsel bir bozukluktur. Sosyal etkileşim ve iletişimdeki zorlukların yanı sıra tekrarlayan davranış kalıpları ve kısıtlı ilgi alanları ile karakterizedir. Asperger Sendromlu bireyler ortalama veya ortalamanın üzerinde zekaya sahip olsalar da, genellikle sosyal ipuçlarını anlama, sözsüz iletişim ve ilişki kurma konularında zorlanırlar.
Vaka Örneği: 14 yaşında Asperger Sendromlu bir çocuk olan Alex, akademik olarak çok başarılıdır ancak okulda arkadaş edinmekte zorlanmaktadır. Trenlere takıntılı hale gelir ve onlar hakkında saatlerce konuşabilir, genellikle başkalarının sohbete olan ilgisini kaybettiğine dair sosyal ipuçlarını kaçırır. Alex ayrıca alaycılığı anlamakta zorlanıyor ve şakaları harfi harfine alıyor, bu da bazen akranlarıyla yanlış anlaşılmalara neden oluyor.
“Asperger sendromu, erkekleri kadınlardan daha fazla etkileyen hafif bir otizm türüdür. Sosyal beceriksizlik ve belirli konulara karşı her şeyi içine çeken bir ilgi ile karakterizedir.” – Simon Baron-Cohen, -İngiliz gelişimsel psikopatoloji profesörü.
Ayrıca bakınız: Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), sosyal iletişim bozukluğu, nöroçeşitlilik
(ing.) asperger syndrome