Ana Sayfa Biyopsikoloji

Biyopsikoloji

« Back to Glossary Index

Davranışsal nörobilim veya fizyolojik psikoloji olarak da bilinen biyopsikoloji, beyin, sinir sistemi ve davranış arasındaki ilişkiyi araştıran bir psikoloji dalıdır. Genetik, hormonlar ve nörotransmitterler gibi biyolojik süreçlerin düşüncelerimizi, duygularımızı ve eylemlerimizi nasıl etkilediğini anlamaya çalışır. Biyopsikologlar, davranışın biyolojik temelini inceleyerek, insan davranışını ve zihinsel süreçleri yönlendiren altta yatan mekanizmaları ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır.

Biyopsikolojinin iş başındaki örneklerinden biri, dopamin gibi nörotransmitterlerin bağımlılıktaki rolünün incelenmesidir. Araştırmacılar dopaminin, bağımlılık davranışlarının gelişiminde çok önemli bir rol oynayan beynin ödül sistemine dahil olduğunu bulmuşlardır. Bir kişi dopamin salınımını tetikleyen bir faaliyette bulunduğunda, zevk alır ve bu da deneyimi tekrarlama arzusuna yol açar. Zamanla bu durum bağımlılık yapıcı davranışların oluşmasına neden olabilir.

Alıntı: “Genler ve aile evin temelini belirleyebilir, ancak zaman ve mekan evin şeklini belirler.” – Michael J. Meaney, davranışsal epigenetik alanında bir öncü.

Ayrıca bakınız: Nörobilim, Davranışsal Psikoloji, Bilişsel Psikoloji, Nöropsikoloji

(İng. biopsychology)

Mücahit Emin Türk
Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.