Ana Sayfa Bulimiya

Bulimiya

« Back to Glossary Index

Bulimia nervoza olarak da bilinen bulimia, kendi kendine kusma, aşırı egzersiz veya laksatif, diüretik veya diğer ilaçların kötüye kullanımı gibi telafi edici davranışların izlediği tıkınırcasına yeme atakları ile karakterize bir yeme bozukluğudur. Bulimiyalı bireyler tıkınırcasına yeme dönemlerinde genellikle yeme üzerinde kontrol eksikliği hissederler ve sonrasında suçluluk, utanç veya sıkıntı duyguları yaşayabilirler. Bu duygular, tıkınma ve boşaltma davranışlarından oluşan kısır bir döngüyü körükleyebilir.

Vaka çalışması: 24 yaşında bir kadın olan Jane, tıkınma nöbetleri sırasında gizlice büyük miktarlarda yüksek kalorili yiyecekler tüketmektedir. Suçluluk duygusundan bunaldığında, kilo alımını önlemek için banyoya gider ve kendini kusmaya zorlar. Fiziksel ve ruhsal sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini bilmesine rağmen bu alışkanlığını haftada birkaç kez sürdürüyor.

Alıntı: “Bulimia nervoza, tıkınırcasına yeme döngüsü ve tıkınırcasına yemenin etkilerini geri almak veya telafi etmek için tasarlanmış kendi kendine kusma gibi telafi edici davranışlarla karakterize ciddi, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir yeme bozukluğudur.” – Ulusal Yeme Bozuklukları Derneği

Reklam

Ayrıca bakınız: Anoreksiya nervoza, Tıkınırcasına yeme bozukluğu, Yeme bozuklukları

(eng. Bulimia)