Felsefenin önemli bir dalı. Doğru ve yanlış davranış ile ilgili ilkelerin incelenmesi; ahlak. Bir kişinin, özellikle de bir meslek mensubunun davranışını düzenleyen standartlar.
Etik, bireylerin çeşitli durumlarda neyin doğru ve yanlış, iyi ve kötü olduğunu belirlemelerine yardımcı olan bir dizi ahlaki ilke veya kılavuz anlamına gelir. Psikoloji alanında etik, psikolojik çalışmalara katılan veya ruh sağlığı hizmetleri alan bireylerin ve toplulukların refahını, onurunu ve haklarını sağlamak için hem araştırmacıların hem de uygulayıcıların davranışlarına rehberlik etmede çok önemli bir rol oynar.
Psikolojide öne çıkan etik ilkelerden biri bilgilendirilmiş onamdır. Bu, bir araştırmaya katılanların veya terapi gören danışanların araştırmanın veya tedavinin amacı, prosedürleri, potansiyel riskleri ve faydaları hakkında tam olarak bilgilendirilmesi gerektiği anlamına gelir. Ayrıca, herhangi bir zorlama veya yersiz baskı olmaksızın, gönüllü olarak katılmak isteyip istemediklerine karar vermelerine izin verilmelidir.
Bir diğer önemli etik ilke de, psikologların danışanlar veya araştırma katılımcıları tarafından paylaşılan bilgilerin gizliliğini koruma sorumluluğunu ifade eden gizliliktir. Bu, yasaların gerektirdiği ya da ciddi bir zararı önlemek için ifşa edilmesi gereken durumlar haricinde, bireyin rızası olmadan herhangi bir tanımlayıcı detayın ya da kişisel bilginin ifşa edilmemesini içerir.
Örnek olay incelemesi: Philip Zimbardo tarafından yürütülen ünlü Stanford Hapishane Deneyinde, açık etik kuralların olmaması katılımcıların ciddi psikolojik zarar görmesine yol açmış ve çalışmanın zamanından önce sonlandırılmasına neden olmuştur. Bu vaka, psikolojik araştırmalara katılanların refahını sağlamak için etik ilkelere bağlı kalmanın önemini vurgulamaktadır.
Ayrıca bakınız: Bilgilendirilmiş onam, gizlilik, Amerikan Psikoloji Derneği (APA) Etik Kuralları