Ana Sayfa Gerileme

Gerileme

« Back to Glossary Index

Regresyon, bireyin stres veya zorlu durumlarla karşılaştığında gelişiminin daha önceki bir aşamasına geri döndüğü veya daha az olgun davranışlar benimsediği psikolojik olguyu ifade eder. Bu başa çıkma mekanizması genellikle bilinçsizdir ve çocuksu davranışlar, duygusal patlamalar veya yaşamın önceki aşamalarından alışkanlıklar edinme şeklinde ortaya çıkabilir. Regresyon, bireylerin mevcut durumdan geçici olarak kaçmalarına izin vererek endişe veya rahatsızlıkla başa çıkmalarına yardımcı olan bir savunma mekanizmasıdır.

Vaka çalışması: Üniversiteye başlamak için ailesinin evinden yeni taşınmış genç bir yetişkin düşünün. Ev özlemi çekiyor ve yeni ortama uyum sağlamakta zorlanıyor. Sonuç olarak, erken çocukluk döneminden beri sergilemedikleri bir davranış olan başparmaklarını emmeye başlayabilirler. Daha genç bir gelişim aşamasına bu gerileme, stresli bir durumda rahatlık bulmalarına yardımcı olur.

“Gerileme, gelişimin daha erken, daha güvenli ve daha rahat bir aşamasına dönmemizi sağlayan en tipik savunma mekanizmalarından biridir.” – Sigmund Freud

Reklam

Ayrıca bakınız: Savunma mekanizmaları, psikolojik gelişim, başa çıkma stratejileri

(İng. Regression)