Grup terapisi, bir veya daha fazla terapistin bir grup danışanla aynı anda çalışmasını içeren bir psikoterapi şeklidir. Grup ortamı, bireylerin deneyimlerini paylaşabilecekleri, başkalarından öğrenebilecekleri ve psikolojik sorunlarını ele almak için başa çıkma stratejileri geliştirebilecekleri destekleyici bir ortam sağlar. Grup terapisi özellikle anksiyete, depresyon veya bağımlılık gibi yaygın sorunlarla uğraşanlar için yararlı olabilir, çünkü grup dinamiği bir anlayış ve aidiyet duygusunu teşvik edebilir.
Tipik bir grup terapisi seansında, üyeler duygularını, düşüncelerini ve deneyimlerini açıkça tartışmaya teşvik edilir. Terapist konuşmayı kolaylaştırır, güvenli ve saygılı bir atmosferin korunmasına yardımcı olur ve rehberlik ve içgörü sağlar. Bu süreç sayesinde üyeler sorunlarına ilişkin yeni bakış açıları kazanabilir, etkili iletişim ve sorun çözme becerilerini öğrenebilir ve kalıcı destek ağları kurabilirler.
Grup terapisinin dikkate değer bir örneği, alkol bağımlılığının üstesinden gelmek isteyen bireyler için destekleyici bir grup ortamı sunan dünya çapında bir organizasyon olan Adsız Alkolikler’dir (AA). AA’nın 12 adımlı programını takip ederek, üyeler ayıklık ve kişisel gelişim elde etmek için birlikte çalışırlar.
Ayrıca bakınız: psikoterapi, bilişsel-davranışçı terapi (BDT), destek grupları, akran desteği
(eng. grup terapisi)