Bir insanın diğer insanlarla iletişim kurma ve onlarla ilişki kurma şeklini etkileyen yaşam boyu süren bir gelişimsel bir engeldir. Aynı zamanda çevrelerindeki dünyayı nasıl algıladıklarını etkiler ve otizm ile yaşayan insanlar seslere, dokunmaya, zevklere, kokulara, ışığa veya renklere karşı aşırı veya düşük hassasiyete sahip olabilirler.
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olarak da bilinen otizm, sosyal etkileşimi, iletişimi ve davranışı etkileyen nörogelişimsel bir bozukluktur. Otizmli bireyler sosyal ipuçlarını anlamada, başkalarıyla iletişim kurmada ve ilişki geliştirmede zorluklar yaşayabilir. Ayrıca tekrarlayan davranışlar, rutinler veya ilgi alanları da sergileyebilirler.
Otizm bir spektrum bozukluğu olarak kabul edilir çünkü semptomlar ve şiddeti bireyler arasında büyük farklılıklar gösterebilir. Otizmli bazı kişiler sadece hafif semptomlara sahip olabilir ve toplumda iyi işlev görebilirken, diğerleri yaşamları boyunca önemli ölçüde desteğe ihtiyaç duyabilir.
Otizmin bilinen bir tedavisi yoktur, ancak Uygulamalı Davranış Analizi (ABA), Konuşma ve Dil Terapisi ve Mesleki Terapi gibi terapilerle erken müdahale, otizmli bireylerin iletişim, sosyal ve davranışsal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Otizmli bireylerin benzersiz güçlü yönleri ve yetenekleri olduğunu ve uygun destek ve anlayışla tatmin edici yaşamlar sürdürebileceklerini unutmamak önemlidir.
(Ayrıca bakınız: Asperger Sendromu, Sosyal İletişim Bozukluğu)
(ing.) autism