Ana Sayfa Süperego

Süperego

« Back to Glossary Index
  1. İnsan zihinsel aygıtının üç bileşeninden biri. Süperego, vicdan ve “ideal benlik” olmak üzere iki bölümden oluşur ve toplumun değerlerini ve ahlakını içerir. Temel işlevi, toplumun cinsiyet ve saldırganlık gibi uygunsuz görebileceği dürtüleri kontrol ederek biyolojik dürtülere karşı ahlaki hedefleri teşvik etmektir.
  2.  Kişiliğin en son gelişen yapısı(bileşeni) olarak toplumsal norm ve davranış standartlarının içselleştirilmesinin temsilidir. Freud’a göre(1963) kişi süperego ile dünyaya gelmez, toplumun içerisinde oluşturulur.
  3. Süperego, psikanalitik teoride içselleştirilmiş değerlerimizi, ahlakımızı ve ideallerimizi temsil eden ruhumuzun bir bölümünü ifade eden bir kavramdır. Sigmund Freud’a göre süperego, toplumsal norm ve değerlerin içselleştirilmesinin bir sonucu olarak gelişir ve kişiliğin vicdanı veya ahlaki merkezi olarak işlev görür.

    Süperego iki bölüme ayrılır: ego ideali ve vicdan. Ego ideali, olmayı arzuladığımız idealize edilmiş imajımızdır; vicdan ise içselleştirilmiş doğru ve yanlış duygumuzu temsil eder. Süperego genellikle ruhun diğer iki bileşeni olan ve sırasıyla daha ilkel, içgüdüsel arzularımızı ve rasyonel, bilinçli benliğimizi temsil eden id ve ego ile çatışır.

    Süperego, davranışlarımızı düzenlemede ve sosyal durumlarda yolumuzu bulmamıza yardımcı olmada önemli bir rol oynar. Bununla birlikte, aşırı sert veya eleştirel bir süperego suçluluk, utanç ve kendinden şüphe duyma duygularına yol açabilirken, az gelişmiş bir süperego dürtüselliğe ve ahlaki yargı eksikliğine yol açabilir.

    Ayrıca bakınız: Ego, İd, Psikanalitik teori.

    Reklam