(ing. existensial therapy)Varoluşçu felsefeyi temeline alan diğer psikoloji ekollerine göre daha farklı bir yaklaşım tarzı sergileyen, psikodinamik yaklaşıma benzer bir konuşma terapisi yürütürken varmak istediği nokta daha farklı olan psikoterapi ekolü. Varoluşçu psikoterapide danışana kazandırılması amaçlanan hedef yaşamının sorumluluğunu alması, ölümü kabullenmesi, hayat içerisinde bir anlam bulması, deterministik yapının konuşulması, sosyallik ve birey olma gibi konulardır.
Varoluşçu terapi, özgürlük, seçim, sorumluluk ve anlam gibi konular da dahil olmak üzere insanlık durumuna odaklanan bir terapi şeklidir. Bireysel özgürlüğü ve yaşamda anlam arayışını vurgulayan varoluşçuluk felsefesine dayanır.
Varoluşçu terapi genellikle kaygı, umutsuzluk veya anlamsızlık duyguları yaşayan bireylere yardımcı olmak için kullanılır. Terapist, danışanın kendine özgü deneyimlerini ve bakış açılarını keşfetmek için onunla birlikte çalışır ve temel değerlerini, inançlarını ve hedeflerini belirlemesine yardımcı olur.
Varoluşçu terapinin temel ilkelerinden biri özgünlük kavramı ya da bireylerin hayatta anlam ve tatmin bulmak için kendilerine ve kendi değerlerine sadık olmaları gerektiği fikridir. Terapist ayrıca danışanları kendi seçimleri ve eylemleri için sorumluluk almaya ve yaşam için daha derin bir takdir kazanmanın bir yolu olarak kendi ölümlülükleriyle yüzleşmeye teşvik edebilir.
Genel olarak varoluşçu terapi, bireylerin yaşamlarında daha büyük bir amaç ve anlam duygusu geliştirmelerine ve insan deneyiminin doğasında var olan zorluklar ve belirsizliklerle başa çıkmanın yollarını bulmalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Ayrıca bknz: Varoluşçu psikoloji
(ing. existensial therapy)