Yapabileceği işleri belirlemek.

Bu yazı Robert Myers, PhD tarafından kaleme alınmıştır.
Yaren Özdeş tarafından çevrilmiştir.

Çocuklar büyüdükçe onlara daha fazla sorumluluk verilmelidir. Çocuklarınız için temel görevleri yerine getirirken onlara iyilik yapmıyorsunuz. Aslında bu yolla çocuklar öğrenilmiş çaresizlik geliştirebilirler. Öğrenilmiş çaresizlik, çocuğun bağımsızlıktan yoksun olması ve yaşına uygun görevleri yapamaması veya yapmamasıdır. Çocuğunuzun özgüvenli ve sorumluluk sahibi biri olması için bu beş ipucunu izleyin.

1. Liste Yapın

Çocuğunuzun kendi başına yapması gerekenlerin olduğu – kendi başına giyinmek, oyuncaklarını toplamak- bir görev listesi oluşturabilirsiniz. Yapabileceklerini düşündükleri görevler hakkında onlarla konuşun. Eğer emin değilseler, sizin yanınızda denemelerine izin verin. Hazır olmadıkları tüm görevleri listeden eleyin. Unutmayın, çocuklar kendilerinden ne beklendiğini bildiklerinde daha iyi performans gösterirler.

2. Mükemmellik Beklemeyin

Çocuklar hala motor becerilerini anlamaya çalışıyorlar, bu yüzden kendilerine bir içecek dökmek istediklerinde bu yere dökmekle sonuçlanabilir. Eğer dağınıklarsa, onları eleştirmemeye çalışın. Bunun yerine, onlara bunu yapmanın doğru yolunu kibarca gösterin. Herkesin hata yaptığını ve kimsenin mükemmel olmadığını açıklayın.

3. Yeterli Zaman Tanıyın

Çocuklar görevleri bitirmek için yetişkinlere göre daha fazla zamana ihtiyaç duyarlar. Stresli olmalarını önlemek için onlara gereken zamanı verin. Örneğin, çocuğunuzun sabah elbiselerini giymesi on dakika sürüyorsa kendi rutininizi buna göre ayarlayın.Unutmayın, alıştırma yaptıkça görevlerinde daha hızlı olacaklardır.

4. Bir Rutin Geliştirin

            Çocuklar sorumluluklarını yönetmek için rutine ihtiyaç duyarlar. Eğer günlük programları sürekli değişirse kafaları karışır. Belirli görevleri tamamlamaları gerektiğinde bunu onlara açıklayın. Örneğin, çocuğunuza yatmadan önce oyuncaklarını toplaması gerektiğini söyleyebilirsiniz. Yatma zamanına yaklaştıkça çocuğunuza pijamalarını giymeden önce dişlerini fırçalaması gerektiğini hatırlatın.

5. Övün

Çocuklar yaptıkları şeyler için farkına varılmayı severler. Çocuğunuza kendi başlarına bir şey yaptığında övgü verebilirsiniz, özellikle de daha önce yardıma ihtiyaç duyarak yaptıkları bir şeyse. Hataları bile övgüye dönüştürebilirsiniz. Örneğin, çocuğunuz gömleğini ters giyiyorsa siz bu durumu çocuğunuzun kıyafet seçip giyebildiği şeklinde kabul edebilirsiniz. Hayal kırıklığına uğradığında, çocuğunuza cesaret verin.

Kısacası, çocuklarınızın kendi başlarına bir şeyler yapmalarına izin vermek yerine onlar için bunu yapmak daha kolay ve daha hızlı görünebilir. Bununla birlikte kendilerinin bir şeyler yapması sorumluluk ve başarı duygusunun gelişmesine olanak sağlar. Büyüdükçe yeni durumları kolayca çözmek için problem çözme becerilerini kullanabilecekler.

Kaynak

Photo by Tatiana Syrikova from Pexels

Yaren Özdeş
İnsanları ve onların davranışlarını anlamaya çalışmayı seviyorum. Çoğu zaman yeni şeylerin peşinden koşmaya çalışıyorum ve şu an buradayım. Ek olarak Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum.