“Bilinçli Farkındalık (Mindfulness)” kişinin bulunduğu an içerisinde bulunduğu fizyolojik, zihinsel ve duygusal durumuna odaklanma ve onları yargılamadan gözlemleme pratiğidir. Otomatik olarak zihni ele geçiren düşünceleri, zorlayıcı duyguları ve onların bedensel yansımalarını yargılamadan incelemeyi ve geçip gitmeleri için alan tanımayı gerektirir. Böylece zorlayıcı duygu ve düşüncelerin etkisinden kurtulmamıza ve değerlerimizle bağ kurarak duygularımızı düzenlemeye ve bilinçli seçimler yapmamıza yardımcı olur.

          Bilinçli farkındalık artık okullarda da öğretilen temel yaşam becerilerinden biri haline geldi. Bunun yanında uygulaması oldukça kolay ve ebeveynlerin ailecek yapabileceği farkındalık etkinlikleri de mevcut. Sizlerle paylaşacağımız bu etkinliklerden en kolayını seçip her hafta bir tanesini uygulamayı deneyin. Bu sayede, çocuğunuzun farkındalıkla yaşamasına ve büyümesine yardımcı olabilirsiniz.

  1. Farkındalık Yürüyüşü: Çocuğunuzla beraber bir doğa gezisine çıkın, arka bahçeniz bile olabilir. Dikkatinizi hiç fark etmediğiniz yaprak ve rüzgâr hışırtılarına odaklayın. Bir ağacın kabuğunu dokunarak inceleyin. Çimlerin üzerinde dolaşan karıncaları takip edin. Bir çiçek bulup kokusunu burnunuzdan derin bir nefesle içinize çekin. Kendinizi duyu organlarının yönetimine bırakın. Zihninizden geçen otomatik düşünceleri ve sıkılma vs. duyguları onaylayarak farkındalığı keşfetmeye devam edin. Araştırmalar, doğa gezisi yapmanın dikkat becerisini güçlendirdiğini gösteriyor. Bir de bunu farkındalıkla yaptığınızda göreceğiniz faydayı siz hesaplayın.
  2. Farkındalıkla Yemek: Çocuğunuzla beraber elinize birer çilek ya da sevdiği başka bir meyveyi alın. Meyveyi ağzınıza atmadan önce elinizde bıraktığı hisse dikkatinizi verin. Şekil, renk ve kokusunu birkaç dakikalığına ilk defa görüyor gibi merakla inceleyin. Sonra çocuğunuzla beraber meyveyi ağzınıza atın ve çiğnemeden ağzınızda sulanmasına izin verin. Yavaş yavaş çiğnemeye ve yutmaya hazır hale geldiğinizde bile bir dakika daha ağzınızda gezdirin. Artık boğazınızdan aşağı inerken bıraktığı hissi fark edebilirsiniz. Sonrasında ağzınızda bıraktığı tadın bir süre daha keyfini çıkarın. Yemek yemeye farkındalık ile yaklaştığınızda daha tatmin ve minnettar olduğunuz bir deneyim yaşarsınız. Bu tatmin hissinin verdiği huzurla bedeninizde stresin boşaldığını fark edebilirsiniz.
  3. Sessizlik Oyunu: Nefes almak genelde otomatik olarak vücudumuzun yönettiği bir görev. Ancak nefesimize odaklanıp onun şekil ve süresini kontrol edebiliriz. Çocuğunuzla beraber sessizliği dinlemek adına ya da yalnızca nefes ve kalp sesinize odaklanmak için bir zaman dilimi belirleyin. Hazır olduğunuzda, burnunuzdan aldığınız nefesin deliklerden geçerken bıraktığı ferahlığı fark edin. Boğazınızdan aşağı inerken karnınızı ya da ciğerlerinizi nasıl şişirdiğini inceleyin. Nefesinizi verirken de karnınızın nasıl indiğine merakla gözlemleyin. Bu arada o kadar sessiz olacaksınız ki, kalbinizin sesini bile duyabileceksiniz. Atış ritmini ve vücudunuzdaki etkisine dikkatinizi verin. Hangi ritimde attığını ve çıkardığı sesi duyabiliyor musunuz? Yapılan bir araştırmaya göre, göğsüne dokunmadan kalp ritmini doğru tahmin eden kişilerin sezgisel düşünme ve karar verme becerilerinin daha gelişmiş olduğunu tespit etmişler.

          Bilinçli farkındalık, yeni şeyler öğrenmemize yardımcı olmaz. Aksine, bu zamana kadar öğrendiklerimizden vazgeçmemize yardımcı olur. Bir an durup kendi iç sesimize, duygularımıza ve bedenimize odaklanırız. Onları yargılamadan meraklı bir bilim adamı nesnelliğiyle inceleriz. Bunu her gün küçük adımlarla pratik ettiğinizde kendinize ve ailenize alternatif bir gerçeklik yaratırsınız. Çünkü farkındalık bilinçli seçimler yapmanızı kolaylaştırır.