Ana Sayfa Algsal Değişmezlik

Algsal Değişmezlik

« Back to Glossary Index

Algısal sabitlik, beynimizin, aldığımız duyusal girdi değiştiğinde bile bir nesnenin özelliklerine ilişkin istikrarlı bir algıyı sürdürme yeteneğini ifade eder. Bu istikrar, nesneleri ışık, mesafe ve açı değişimleri gibi farklı koşullar altında aynı olarak tanımamızı sağlar.

Örneğin, bir arkadaşınızı sabah güneş ışığında kırmızı bir gömlek giyerken gördüğünüzü hayal edin. Günün ilerleyen saatlerinde onu loş bir odada tekrar görüyorsunuz. Işıktaki farklılıklara rağmen gömleği hala kırmızı olarak algılarsınız. Bu, algısal sabitliğin bir türü olan renk sabitliğine bir örnektir. Benzer şekilde, arkadaşınızı uzaktan gördüğünüzde, boyutu gözünüze daha küçük görünür, ancak yine de onu daha yakın olduğunuzdaki ile aynı boyutta olarak tanırsınız. Bu, boyut sabitliğine bir örnektir.

Algısal sabitlik, dünyada gezinme ve çevremizi anlamlandırma becerimiz için gereklidir. Bu olmadan, farklı koşullar nedeniyle görünümleri değiştiğinde nesneleri ve insanları tanımakta zorlanırız.

Reklam

Ayrıca bakınız: Algı, Gestalt Psikolojisi, Görsel İllüzyonlar

(İng. Perceptual Constancy)

Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.