Ana Sayfa Bellek

Bellek

« Back to Glossary Index

Hafıza, beynimizin bilgiyi kodladığı, depoladığı ve geri çağırdığı zihinsel süreçtir. Geçmiş deneyimlerden öğrenmemizi ve yeni durumlara uyum sağlamamızı sağlar. Üç ana hafıza türü vardır: duyusal hafıza, kısa süreli hafıza ve uzun süreli hafıza.

Duyusal hafıza, duyularımızdan gelen bilgileri çok kısa bir süre için tutar, tipik olarak sadece bir saniyenin bir kısmı sürer. Çalışma belleği olarak da bilinen kısa süreli bellek, bilgileri genellikle 30 saniyeye kadar kısa bir süre için saklar. Uzun süreli bellek ise çok büyük miktarda bilgiyi bir ömür boyu depolayabilir.

Epilepsi tedavisi için beyin ameliyatı geçirdikten sonra ciddi hafıza kaybı yaşayan H.M. vakası, hafızanın iş başındaki rolüne bir örnektir. Bu vaka çalışması, bilim insanlarının hipokampüsün hafıza oluşumu ve konsolidasyonundaki rolünü anlamalarına yardımcı olmuştur.

“Hafıza hepimizin yanında taşıdığı bir günlüktür.” – Oscar Wilde

Ayrıca bakınız: kodlama, geri çağırma, bilişsel psikoloji, çalışma belleği, hipokampus

Mücahit Emin Türk
Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.