Ana Sayfa Danışan Odaklı Terapi

Danışan Odaklı Terapi

« Back to Glossary Index

Carl Rogers’ın “bireyin psikolojik olgunlaşma için sınırsız kapasitesi olduğu ve eğer engellenmezse gelişmeye devam edeceği” inancına dayanan hümanistik terapi ekolüdür.

Kişi merkezli terapi olarak da bilinen danışan merkezli teori, 1940’larda Carl Rogers tarafından geliştirilen bir psikoterapi biçimidir. Bu yaklaşım, danışanların kendi sorunlarını keşfetme ve çözme konusunda kendilerini güçlü hissettikleri destekleyici ve yargılayıcı olmayan bir terapötik ortam yaratmanın önemini vurgular.

Danışan merkezli terapide terapist, danışana karşı empati, anlayış ve koşulsuz olumlu saygı sağlayarak kolaylaştırıcı bir rol üstlenir. Terapist tavsiye, rehberlik veya yorum yapmaktan kaçınır, bunun yerine danışanın terapi seansında liderliği ele almasına izin verir.

Danışan merkezli terapinin amacı, danışanların daha güçlü bir benlik duygusu geliştirmelerine ve öz saygılarını artırmalarına yardımcı olurken, aynı zamanda duyguları, düşünceleri ve davranışları hakkında içgörü kazanmalarını sağlamaktır. Bu yaklaşımın anksiyete, depresyon ve ilişki sorunları da dahil olmak üzere bir dizi ruh sağlığı sorununun tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur.

(ing.) client-centered therapy