Ana Sayfa Derinlik Algısı

Derinlik Algısı

« Back to Glossary Index

Derinlik algısı, dünyayı üç boyutlu (3D) olarak algılama ve nesneler arasındaki mesafeleri doğru bir şekilde değerlendirme yeteneğidir. Bu beceri, araba kullanmak, yürümek ve hatta nesnelere uzanmak gibi günlük görevler için çok önemlidir. Derinlik algısı esas olarak, her iki gözün tek ve uyumlu bir görüntü oluşturmak için birlikte çalışmasıyla ortaya çıkan binoküler görme yoluyla elde edilir. Beyin, her bir gözden gelen biraz farklı görüntüleri karşılaştırarak nesnelerin uzaklığını ve derinliğini belirleyebilir.

Derinlik algısının önemini gösteren ünlü bir vaka çalışması Eleanor Gibson ve Richard Walk tarafından yürütülen “görsel uçurum” deneyidir. Bu deneyde bebekler, düşüyormuş gibi görünen cam bir yüzeyin üzerine yerleştirilmiştir. Camın üzerinde yürümek için tamamen güvenli olmasına rağmen, bebekler sığ tarafı açık bir şekilde tercih ederek derinliği algılamak için doğuştan gelen bir yetenekleri olduğunu göstermişlerdir.

Ayrıca bakınız: Algı, Görsel Algı, Binoküler Görme

(İng. Depth Perception)

Mücahit Emin Türk
Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.