“Neden” bilimi. Hastalıkların nedenlerini inceleyen bilim dalı.
Etiyoloji, belirli bir durumun, bozukluğun veya olgunun nedenlerinin veya kökenlerinin incelenmesi anlamına gelir. Psikoloji alanında etiyoloji, zihinsel bozuklukların veya davranış kalıplarının gelişimine katkıda bulunan altta yatan faktörleri anlamak için çok önemlidir. Bu anlayış, psikologların ve ruh sağlığı profesyonellerinin danışanları için etkili tedavi planları ve müdahaleler oluşturmalarına yardımcı olur.
Etiyolojik faktörler genetik, çevresel, psikolojik ve sosyal etkiler dahil olmak üzere çeşitli kategorilere ayrılabilir. Örneğin, depresyon durumunda etiyoloji, genetik yatkınlık, stresli yaşam olayları ve bozukluğun başlangıcına katkıda bulunan bilişsel kalıpların bir kombinasyonunu içerebilir.
Vaka çalışması: 30 yaşında bir erkek olan John’a yaygın anksiyete bozukluğu teşhisi konmuştur. Durumunun etiyolojisini anlamak için terapisti John’un aile geçmişini, çocukluk deneyimlerini ve mevcut yaşam stres faktörlerini araştırır. John’un annesinin de anksiyeteden muzdarip olduğu ve okul yıllarında önemli ölçüde zorbalığa maruz kaldığı ortaya çıktı. John’un anksiyete bozukluğunun gelişiminde hem genetik hem de çevresel faktörler rol oynamıştır.
Ayrıca bakınız: risk faktörleri, biyopsikososyal model, ruhsal bozukluk