Ana Sayfa İğdiş Edilme Kompleksi

İğdiş Edilme Kompleksi

« Back to Glossary Index

İğdiş edilme kompleksi, Freudyen psikanalizde bir çocuğun cinsel organlarını kaybetme korkusuna atıfta bulunan bir kavramdır ve genellikle aynı cinsiyetten ebeveynleri tarafından bir ceza biçimi olarak kullanılır. Bu korku tipik olarak çocukların cinsel organlarının ve cinsiyetler arasındaki farklılıkların daha fazla farkına vardıkları psikoseksüel gelişimin fallik evresinde (yaklaşık 3-6 yaş) ortaya çıkar. Erkek çocuklarda kastrasyon kompleksi, annelerine karşı bilinçdışı bir cinsel arzu geliştirdikleri ve babalarını bir rakip olarak algıladıkları Oedipus kompleksiyle bağlantılıdır. Kızlarda ise kastrasyon kompleksi penis kıskançlığı ile ilişkilendirilir; burada penisleri olmadığı için bir kayıp veya aşağılık duygusu hissederler ve daha sonra Electra kompleksi olarak bilinen babalarına karşı bir arzu geliştirirler.

Örnek: Fallik evre sırasında genç bir erkek çocuk, cinsel organlarını kaybetme olasılığı konusunda endişeli hale gelebilir, bu da kabuslar veya abartılı bir bedensel zarar korkusu şeklinde ortaya çıkabilir. Bu, kastrasyon kompleksinin bir tezahürü olarak düşünülebilir.

Ayrıca bkz: Oedipus Kompleksi, Elektra Kompleksi, Penis Kıskançlığı, Fallik Evre, Psikoseksüel Gelişim, Freudyen Psikanaliz

Reklam

(İng. Castration Complex)

Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.