Ana Sayfa İleriye Dönük Amnezi

İleriye Dönük Amnezi

« Back to Glossary Index

Anterograd amnezi, bireyin belirli bir olay veya travmadan sonra yeni anılar oluşturmakta zorlandığı bir hafıza kaybı türüdür. Bu durum genellikle yeni bilgi, olay veya deneyimlerin kısa bir süreden daha uzun bir süre hatırlanamamasıyla sonuçlanır. Anterograd amnezisi olan kişiler, amneziye neden olan olaydan önceki anıları hatırlamaya devam edebilir, ancak yeni anılar oluşturmakta ve saklamakta zorlanırlar.

Anterograd amnezi ile ilgili ünlü bir vaka çalışması, H.M. olarak da bilinen Henry Molaison’a aittir. Şiddetli epilepsiyi tedavi etmek için beyin ameliyatı geçirdikten sonra H.M. anterograd amnezi geliştirdi ve artık yeni uzun vadeli anılar oluşturamadı. Onun vakası kapsamlı bir şekilde incelenmiş ve hafıza oluşumu ve hipokampüsün beyindeki rolünü anlamamıza önemli ölçüde katkıda bulunmuştur.

Anterograd amnezi beyin yaralanmaları, enfeksiyonlar, ameliyat veya bazı ilaçlardan kaynaklanabilir. Bu durumun tedavisi genellikle kişinin yeni anılar oluşturma ve saklama yeteneğini geliştirmeye yardımcı olmak için rehabilitasyon ve hafıza eğitimi tekniklerini içerir.

Reklam

Ayrıca bakınız: Retrograd Amnezi, Hafıza, Hipokampus

(İng. Anterograd Amnesia)

Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.