Ana Sayfa Imposter Sendromu

Imposter Sendromu

« Back to Glossary Index

Sahtekarlık sendromu, yetkinliklerine dair kanıtlara rağmen bireyin kendi başarılarından, becerilerinden veya yeteneklerinden şüphe duyduğu psikolojik bir olgudur. Kendilerini bir sahtekar gibi hissedebilir ve başkalarının eninde sonunda göründükleri kadar yetenekli veya bilgili olmadıklarını “keşfedeceklerinden” korkabilirler. Bu durum kaygı, stres ve kendinden şüphe duymaya yol açarak kişisel ve mesleki gelişimi potansiyel olarak engelleyebilir.

Sahtekârlık sendromuna bir örnek olarak, yüksek notlar almış ve profesörlerinden övgü almış, ancak yine de ait olmadığını veya başarısını hak etmediğini düşünen bir üniversite öğrencisi verilebilir. Bu öğrenci, kendi sıkı çalışmasını ve yeteneklerini tanımak yerine başarılarını şansa veya diğer dış faktörlere bağlayabilir.

“Hayatım boyunca yaptığım işlere gösterilen abartılı saygı beni çok rahatsız ediyor. Kendimi istemsiz bir dolandırıcı olarak düşünmek zorunda hissediyorum.” – Albert Einstein

Reklam

Ayrıca bakınız: Öz saygı, öz yeterlilik, mükemmeliyetçilik, bilişsel çarpıtma

(İng. imposter syndrome)

Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.