Klinik psikoloji, ruh sağlığı bozukluklarının ve duygusal zorlukların değerlendirilmesi, teşhisi, tedavisi ve önlenmesine odaklanan bir psikoloji dalıdır. Klinik psikologlar anksiyete, depresyon, ilişki sorunları, travma ve madde bağımlılığı gibi çeşitli psikolojik sorunlarla başa çıkmalarına yardımcı olmak için bireyler, aileler ve gruplarla çalışırlar. Danışanların ruh sağlıklarını ve genel refahlarını iyileştirmelerine yardımcı olmak için bilişsel-davranışçı terapi (BDT), psikodinamik terapi ve hümanistik terapi dahil olmak üzere çeşitli terapötik yaklaşımlar kullanırlar.
Klinik psikolojideki bir vaka çalışması, olumsuz düşünce kalıplarının üstesinden gelmelerine ve ruh hallerini iyileştirmelerine yardımcı olmak için terapi arayan depresyondan muzdarip bir kişiyi içerebilir. Klinik psikolog, danışanın mantıksız inançlarını tanımlamasına ve bunlara meydan okumasına yardımcı olmak için bilişsel-davranışçı terapiyi kullanabilir ve sonuçta ruh sağlığında bir iyileşmeye yol açabilir.
Önde gelen bir klinik psikolog ve hümanistik psikolojinin kurucularından biri olan Carl Rogers’tan konuyla ilgili bir alıntı şöyle diyor: “İlginç paradoks şu ki, kendimi olduğum gibi kabul ettiğimde değişebilirim.”
Ayrıca bkz: Bilişsel-Davranışçı Terapi, Psikodinamik Terapi, Hümanistik Terapi, Danışmanlık Psikolojisi
(ing. clinical psychology)