Çocuklar ve yetişkinlerde engellenme karşısında sıklıkla görülür ve daha önceki dönemlerin ilkel davranış biçimlerine geri dönmeyi içerir.
Regresyon, bireyin stres, kaygı veya çatışmaya yanıt olarak daha önceki bir gelişim aşamasına geri döndüğü veya daha genç yaştaki davranışları sergilediği psikolojik bir savunma mekanizmasını ifade eder. Bu savunma mekanizması, kişinin daha tanıdık veya rahatlatıcı bir yaşam evresine dönerek rahatsız edici duygulardan veya durumlardan geçici olarak kaçmasına yardımcı olur.
Örneğin, iş yerinde zorlu bir durumla karşı karşıya kalan bir yetişkin, stresle başa çıkmanın bir yolu olarak parmak emme veya bebekçe konuşma gibi çocuksu davranışlar sergilemeye başlayabilir. Gerileme, başkalarına aşırı bağımlı hale gelmek veya zor bir görevle karşı karşıya kaldığında aşırı güvence aramak gibi daha ince yollarla da ortaya çıkabilir.
Gerilemenin insan davranışının normal bir parçası olduğunu ve çeşitli bağlamlarda ortaya çıkabileceğini kabul etmek önemlidir. Bununla birlikte, gerileme davranışı aşırı ise veya bir kişinin etkili bir şekilde işlev görme yeteneğine müdahale ediyorsa, profesyonel yardım almak gerekebilir.
Ayrıca bakınız: savunma mekanizmaları, psikanaliz, stres
(ing. regression)