Sosyal biliş, bireylerin çevrelerindeki sosyal bilgileri yorumladıkları, analiz ettikleri ve anlamlandırdıkları süreçtir. Kendisinin ve başkalarının sosyal bağlamdaki düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını anlamayı içerir. Bu süreç, başarılı sosyal etkileşimler ve anlamlı ilişkiler kurmak için gereklidir.
Sosyal bilişin bir örneği sosyal ipuçlarını anlamaktır. Bir kişi bir odaya girdiğinde, ruh halini ve atmosferi ölçmek için diğerlerinin yüz ifadelerini ve beden dilini hızlı bir şekilde değerlendirebilir. Bu bilgi daha sonra davranışlarını buna göre uyarlamak için kullanılabilir.
Sosyal biliş alanındaki ünlü bir vaka çalışması, çocuklarda Zihin Teorisi’nin gelişimini araştıran “yanlış inanç testi “dir. Zihin Teorisi, diğer insanların kendilerininkinden farklı düşünce, duygu ve inançlara sahip olduğunu anlama becerisini ifade eder. Yanlış inanç testinde, çocuklardan yanlış bir inanca dayanarak başka bir kişinin ne yapacağını tahmin etmeleri istenir. Tipik olarak, 4 yaşın altındaki çocuklar bu görevle mücadele eder ve bu da sosyal bilişin zamanla geliştiğini gösterir.
Sosyal biliş ile ilgili bir alıntı psikolog Daniel Goleman’dan gelmektedir: “Sosyal zeka, başkalarını anlama ve insan ilişkilerinde akıllıca hareket etme yeteneğidir.”
Ayrıca bakınız: bilişsel psikoloji, duygusal zeka, zihin teorisi
(İng. social cognition)