Ana Sayfa Adaptasyon

Adaptasyon

« Back to Glossary Index

Adaptasyon, bireylerin veya organizmaların refahlarını ve işleyişlerini sürdürmek için yeni durumlara veya ortamlara uyum sağlama sürecidir. Psikolojide bu terim, insanların değişikliklerle veya zorluklarla başa çıkmak için düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını nasıl değiştirdiklerini tanımlamak için kullanılır.

Örneğin, yakın zamanda yeni bir şehre taşınmış bir kişiyi düşünün. Kültür şoku veya ev özlemi yaşayabilir. Yeni çevrelerine uyum sağlamak için yerel gelenekleri öğrenebilir, yeni arkadaşlar edinebilir ve çevrelerini keşfedebilir. Zamanla bu çabalar, kendilerini daha rahat hissetmesine ve yeni toplumlarına entegre olmalarına yardımcı olur.

Daha geniş bir bağlamda, organizmalar değişen ortamlarında hayatta kalmalarını ve çoğalmalarını sağlayan özellikler ve davranışlar geliştirdikçe, adaptasyon evrim sürecinde de kritik bir rol oynar.

Ayrıca bakınız: Başa çıkma stratejileri, Dayanıklılık, Uyum, Evrim

(ing. adaptation)

Mücahit Emin Türk
Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.