Ana Sayfa Ayrılık Kaygısı

Ayrılık Kaygısı

« Back to Glossary Index

Ayrılık kaygısı, çoğu bebeğin ve küçük çocuğun geçtiği normal bir gelişim aşamasıdır. Tipik olarak, bir çocuk ebeveyn veya bakıcı gibi birincil bakıcısından ayrıldığında ortaya çıkar ve çocuk için sıkıntı ve endişeye neden olabilir.

Ayrılık anksiyetesinin belirtileri arasında ağlama, bakıcıya sarılma ve başkaları tarafından rahatlatılmayı reddetme sayılabilir. Bazı durumlarda, çocuklar bakıcılarından ayrılmak zorunda kaldıklarında karın ağrısı veya baş ağrısı gibi fiziksel semptomlar da yaşayabilirler.

Ayrılık anksiyetesi daha az yaygın olmakla birlikte yetişkinlerde de görülebilir. Yetişkinlerde ayrılık anksiyetesi, sevilen birinden ayrılma veya evden ayrılma ihtimaliyle karşı karşıya kalındığında aşırı endişe veya korku olarak ortaya çıkabilir.

Tedavi edilmezse, ayrılık anksiyetesi çocuğun sağlıklı ilişkiler kurma becerisini engelleyebilir ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde anksiyete bozukluklarına yol açabilir. Ayrılık anksiyetesi tedavisi tipik olarak terapiyi içerir ve bazı durumlarda ilaç tedavisini de içerebilir.

2. Defa tanımlamaya çalışalım:

Ayrılık kaygısı, bireylerin bağlı veya bağımlı hissettikleri birinden veya bir şeyden ayrıldıklarında yaşadıkları duygusal bir tepkidir. Bu tür anksiyete genellikle çocuklarda, özellikle de erken gelişim döneminde, ebeveynler veya vasiler gibi birincil bakıcılarından ayrıldıklarında görülür. Bununla birlikte, belirli durumlarda yetişkinler tarafından da yaşanabilir.

Ayrılık anksiyetesinin belirtileri arasında sıkıntı, aşırı endişe ve hatta baş ağrısı veya mide ağrısı gibi fiziksel semptomlar yer alabilir. Bazı durumlarda, bireyler yapışkan hale gelebilir veya yalnız kalma korkusu geliştirebilir.

Ayrılık anksiyetesine bir örnek, kreşe veya okula ilk kez bırakıldığında ağlayan ve ebeveynine sarılan küçük bir çocuktur. Bu normal bir gelişim aşamasıdır ve çocuklar genellikle yeni ortamlarına ve rutinlerine daha aşina hale geldikçe bu kaygıyı aşarlar.

Yetişkinlerde ayrılık anksiyetesi, eşleri uzaktayken onların güvenliği konusunda aşırı endişelenmek veya uzun bir süre evden ayrıldıklarında önemli ölçüde sıkıntı yaşamak gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir.

Ayrıca bakınız: Bağlanma, Anksiyete bozuklukları, Sosyal anksiyete

(İng. Separation anxiety)

(İng. Separation anxiety)

Mücahit Emin Türk
Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.