Ana Sayfa Bütünsel / Holistik Yaklaşım

Bütünsel / Holistik Yaklaşım

« Back to Glossary Index

Psikolojide bütüncül yaklaşım, bir bireyin fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönlerini kapsayan tüm refahını dikkate alma ve ele alma uygulamasını ifade eder. Bu yaklaşım, bir kişinin hayatındaki her bir bileşenin birbiriyle bağlantılı olduğunu ve genel ruh sağlığını etkilediğini kabul eder. Belirli semptomlara veya sorunlara odaklanmak yerine, bütüncül yaklaşım bireyi bir bütün olarak tedavi etmeyi, altta yatan nedenleri belirlemeyi ve genel sağlığı teşvik etmeyi amaçlar.

Örneğin, bütüncül yaklaşım kullanan bir terapist, danışanlarının dengeli ve tatmin edici bir yaşam sürmelerine yardımcı olmak için bilişsel-davranışçı terapi, farkındalık uygulamaları ve yaşam tarzı önerileri (örn. egzersiz ve beslenme) gibi çeşitli terapötik yöntemleri entegre edebilir.

Alıntı: “Herhangi bir sistemin parçaları en iyi şekilde daha büyük bir bütün bağlamında anlaşılabilir. Bu nedenle, ayrı unsurlara odaklanmaktan sistemin karmaşık karşılıklı ilişkilerine odaklanmaya geçmemiz gerekir.” – Fritjof Capra

Ayrıca bakınız: Bütünleştirici Psikoterapi, Biyopsikososyal Model, Zihin-Beden Bağlantısı

(İng. Holistic Approach)