Ana Sayfa Uzun Süreli Hafıza

Uzun Süreli Hafıza

« Back to Glossary Index

Kısa süreli hafızadaki eleme sonucu saklamaya değer görülen bilgilerin ulaştığı yerdir, kalıcı hafıza olarak da düşünülebilir.

Uzun süreli bellek, bilginin birkaç dakikadan tüm bir ömre kadar uzun bir süre boyunca saklandığı bellek depolama aşamasını ifade eder. Uzun süreli bellek ayrıca iki türe ayrılabilir: açık ve örtük bellek.

Bildirimsel bellek olarak da bilinen açık bellek, kişisel deneyimler, olgusal bilgiler ve olaylar gibi kasıtlı olarak hatırlanabilen ve ifade edilebilen bilinçli anıları ifade eder. Bu tür bellek, konsolidasyonu ve geri çağrılması için hipokampusa ve medial temporal lobun diğer bölgelerine dayanır.

Öte yandan örtük hafıza, motor beceriler, alışkanlıklar ve klasik koşullanma gibi bilinçli olarak erişilemeyen veya kolayca ifade edilemeyen bilinçsiz anıları ifade eder. Bu tür hafıza, bazal ganglionlar, beyincik ve duyusal korteks dahil olmak üzere çeşitli beyin bölgelerinde depolanır.

Genel olarak, uzun süreli hafıza, bilgiyi öğrenme ve hatırlama yeteneğimizde çok önemli bir rol oynar ve günlük işleyişimiz ve kişisel kimliğimiz için gereklidir.

Ayrıca bakınız: Kısa süreli bellek, Çalışma belleği, Epizodik bellek, Semantik bellek

(ing.) long term memory