Bu yazı Dr. Nicole Le Pera* tarafından kaleme alınmıştır.
Kader Demirok tarafından çevrilmiştir.
İnsanların çoğu değişmek istiyor ama kendilerini tekrar tekrar aynı şeyleri yaparken buluyorlar. Eğer bu sizin için döngü haline geldiyse, yalnız değilsiniz. İşte aynı davranışları tekrar etmenizin 3 nedeni:
Otomatik pilotta hareket ediyorsunuz.
Karar verenin “siz” olduğunu düşünseniz de, çoğu zaman davranışlarınız birbirine işlemiş örüntülerdir. Bu örüntüler alışkanlık haline gelir. Davranışlar alışkanlık olduğunda, bir kez daha düşünmeksizin o şekilde davranıyoruz demektir. Bilinçaltı bu alışkanlıkları sizin için idare eder, ancak karşılığında bir bedeli var. Bu durumda seçim yapmaktan mahrum kalırsınız. Yalnız mindfulnessla (bilinçli farkındalık) herhangi bir durumu kavrayabilir ve farklı bir tepki vermeyi seçebilirsiniz. Otomatik pilotta hareket edip etmediğinizi bilmiyorsanız şu soruları sorun:
-Sık sık düşüncelerinizde kaybolur musunuz?
-Düşünmeden verdiğiniz duygusal tepkilerden dolayı sık sık pişmanlık duyar mısınız?
-Aşırı bir şekilde değişmek isteyip harekete geçirmekte başarısız mı oluyorsunuz?
Zevk aldığınız rahatlığın gerçek değişimden üstün olduğunu kabullenmek.
Bu madde birçok insan için zordur çünkü bir şeyleri daha farklı yapmayı istemek için mutsuz olmanın yeterli olduğu düşünülür. Alışkanlıklarınızın üstesinden gelmek için, siz onları olumsuz olarak görseniz bile size birçok yönden fayda sağladığını anlamalısınız. Eğer otomatik pilotta hareket ediyorsanız, evliliğinizdeki boşluğu, işinize olan nefreti ya da ailenizle olan kopukluğunuzu hissedemezsiniz. Bu size onlarla birlikte gelen hislerle yüzleşmeden dünyadaki rollerinizi oynamanıza yardımcı olur. Gününüzün tam olarak nasıl geçeceğini bilmenin bir rahatlığı vardır. Kendinizi rahat ettirmek için düşük performans gösteriyor olabileceğiniz gerçeğiyle yüzleşirseniz, kendinizi uzun süredir göz ardı ettiğiniz duyguları irdeleme ihtimaline açarsınız.
Zihninizle bedeninizi tanıştırın.
Beden ile zihin arasında bir kopukluk söz konusu değil ancak pek çok insanda beden ve zihin birbirinden tamamen habersizler. Değişmek için, bu ikisini kasıtlı olarak dengelemeye çalışmak zorundasınız. Bu her insan için farklı şekillerdedir ama özünde her gün fiziksel ve duygusal iyi oluşu seçmek demektir. Zihin, düzgün beslenme, meditasyon, mindfulness(bilinçli farkındalık) ve düşüncelerin gözden geçirilmesine ihtiyaç duyar. Bedenin sizin en çok hangi çeşidini uygulamayı sevdiğiniz fark etmeksizin (yoga, yürüyüş, fitness) fiziksel aktiviteye ihtiyacı vardır. Her ikisini de uzun süre besleyecek seçimler yapmanız gerekir. Bu pratikler sayesinde sezginizi geliştirirsiniz. Bedeniniz size ne zaman yorgun olduğunu ya da daha fazla çalışmaya ihtiyacı olduğunu söylemeye başlar. Zihniniz size ne zaman stresli olduğunu ya da dengede olduğunu söylemeye başlar.