Bildirimsel bellek olarak da bilinen açık bellek, olguların, olayların veya belirli bilgilerin bilinçli olarak hatırlanmasını içeren uzun süreli bellek türüdür. Bir tatilin ayrıntılarını hatırlamak ya da tarihi gerçekleri anlatmak gibi geçmiş deneyimleri kasıtlı olarak geri getirmemizi ve sözelleştirmemizi sağlar. Açık hafıza ayrıca iki alt kategoriye ayrılabilir: epizodik hafıza ve semantik hafıza.
Epizodik bellek, okuldaki ilk gününüzü veya düğün gününüzü hatırlamak gibi kişisel deneyimler ve olaylarla ilgilenir. Bu anılar genellikle zaman damgalıdır ve bir olayın “nerede” ve “ne zaman” yönlerini içerir.
Semantik hafıza ise kişisel deneyimlere bağlı olmayan genel bilgi ve kavramların depolanmasından sorumludur. Bu, kelimelerin anlamlarını, ülkelerin başkentlerini veya bir oyunun kurallarını hatırlamayı içerir.
Açık hafızayı örnekleyen ünlü bir vaka çalışması, şiddetli epilepsi tedavisi için beyin ameliyatı geçiren H.M. adlı hastaya aittir. Ameliyatta beyninin hipokampus da dahil olmak üzere bazı bölümleri alınmış ve bu da yeni açık anılar oluşturma becerisini ciddi şekilde etkilemiştir. H.M. ameliyattan sonra hala yeni beceriler öğrenebiliyor (örtük bellek) ancak olayları veya olguları hatırlayamıyordu (açık bellek).
Ayrıca bakınız: örtük hafıza, uzun süreli hafıza, kısa süreli hafıza, epizodik hafıza, semantik hafıza
(İng. explicit memory)