Ana Sayfa Aşırı Genelleme

Aşırı Genelleme

« Back to Glossary Index

Aşırı genelleme, bireyin tek bir olumsuz deneyimi veya sonucu geniş bir durum yelpazesine uyguladığı yaygın bir bilişsel çarpıtmadır. Bu zihinsel kısayol, mantıksız inançlara ve olumsuz düşünce kalıplarına yol açabilir ve genellikle anksiyete, depresyon veya diğer ruh sağlığı sorunlarıyla sonuçlanır.

Örneğin, bir matematik sınavında başarısız olan bir öğrenci, “Matematikte berbatım ve bu konuda asla başarılı olamayacağım” diye düşünebilir. Bu aşırı genelleme, öğrencinin güvenini kaybetmesine ve matematik becerilerini geliştirmeye çalışmaktan kaçınmasına neden olabilir, bu da olumsuz inançlarını daha da pekiştirebilir.

Terapide, bilişsel-davranışçı teknikler bireylerin aşırı genellemelerini fark etmelerine ve bunlara meydan okumalarına yardımcı olarak deneyimleri hakkında daha gerçekçi ve dengeli bakış açıları geliştirmelerini sağlayabilir.

Reklam

Ayrıca bakınız: Bilişsel çarpıtmalar, bilişsel-davranışçı terapi (BDT)

(İng. overgeneralization)

Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.