Ana Sayfa Kişi Algısı

Kişi Algısı

« Back to Glossary Index

Kişi algısı, çeşitli bilgi kaynaklarına dayanarak diğer insanlar hakkında izlenimler, görüşler ve yargılar oluşturduğumuz süreci ifade eder. Bunlar arasında fiziksel görünüm, sözlü ve sözsüz iletişimin yanı sıra gözlemlenen davranışlar da yer alabilir. Bu süreç, başkalarının nasıl düşünebileceğini, hissedebileceğini ve davranabileceğini anlamamıza ve tahmin etmemize yardımcı olarak sosyal durumları daha etkili bir şekilde yönlendirmemizi sağlar.

Kişi algısı alanındaki ünlü bir çalışma 1940’larda Solomon Asch tarafından yürütülmüştür. Asch’in deneylerinde, katılımcılardan bir dizi özelliğe dayanarak bireyler hakkında izlenim oluşturmaları istenmiştir. Asch, sıcaklık veya soğukluk gibi belirli özelliklerin oluşan genel izlenimi büyük ölçüde etkilediğini bulmuş ve kişi algısında merkezi özelliklerin önemini göstermiştir.

Kişi algısındaki kilit kavramlardan biri de temel atıf hatasıdır. Bu, insanların birinin davranışını açıklarken, durumsal faktörlerin (dış etkiler) rolünü hafife alırken, eğilimsel faktörleri (içsel özellikler) aşırı vurgulama eğilimini ifade eder. Örneğin, birisi bir toplantıya geç kaldığında, trafik veya ailevi bir acil durum gibi dış faktörleri dikkate almadan onu sorumsuz olarak etiketleyebiliriz.

Reklam

Ayrıca bakınız: Yükleme Teorisi, Stereotipler, İlk İzlenimler, Halo Etkisi

Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.