Ana Sayfa Literatür Taraması

Literatür Taraması

« Back to Glossary Index

Literatür taraması, belirli bir konu veya konu hakkındaki mevcut araştırma çalışmalarının ve yayınların eleştirel bir analizi ve değerlendirmesidir. Diğerlerinin yanı sıra akademik dergiler, kitaplar, tezler ve konferans bildirileri de dahil olmak üzere belirli bir konuda mevcut olan bilimsel literatürün kapsamlı bir incelemesini içerir.

Literatür taramasının amacı, bir konu hakkındaki mevcut bilgi ve araştırmalardaki boşlukları tespit etmek ve farklı çalışmalardan elde edilen bulguları sentezleyerek konuya ilişkin kapsamlı bir anlayış oluşturmaktır. Bu süreç, daha fazla araştırılması gereken araştırma alanlarının belirlenmesine veya mevcut literatürdeki tutarsızlıkların veya çelişkilerin vurgulanmasına yardımcı olabilir.

Buna ek olarak, literatür taraması bir araştırma sorusunu bağlamsallaştırmaya ve bir araştırma çalışması için teorik veya kavramsal bir çerçeve sağlamaya da yardımcı olabilir. Ayrıca bir hipotezi veya araştırma sorusunu desteklemek veya çürütmek için kanıt sağlayabilir ve bir araştırma metodolojisinin geliştirilmesine rehberlik edebilir.

Reklam

Ayrıca bkz: Araştırma Metodolojisi, Bilimsel Literatür, Akademik Dergiler

Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum. Sosyal Psikoloji, Nöropsikoloji ve gelişim bozuklukları üzerine yazıp okumak asıl ilgi alanlarım olsa da bir dünya canlısı olarak bunların dışında da ilgilendiğim şeyler var.